Suveks muusikat

Georg Sebastian Järvet G2 Ü

Mõeldes tagasi enda lapsepõlvele, olid minu suved täidetud peamiselt bossanoovaga, mis on vallutanud inimeste südameid aastakümneid. Bossanoovat, mis sai alguse 1950. aastatel Brasiilias Rio de Jaineros, kujutati algselt dzässmuusikana ning hiljem popmuusikana. 

Bossanoova soovitused: João Gilberto “Amoroso”, “Chega de Saudade”, “Getz/Gilberto” koostöös Stan Getziga (tegelikult kogu João Gilberto diskograafia), Luiz Bonfa “Jazz Samba Encore!” ning Astrud Gilberto “The Astrud Gilberto Album” ja “The Shadow of Your Smile”.

Järgmisena toon esile pop rock’i, mis peaks olema osa iga inimese suvest. Nagu ka bossanoova, algas see 1950ndatel alternatiivina rock and roll’ile. Hiljem kujunes sellest välja indie rock.

Soovitused rahvale: The Smiths “The Smiths”, “Hatful of Hollow” ja “Louder Than Bombs”, New Order “Power Corruption and Lies”, The Cure “Three Imaginary Boys”, “Staring at the Sea”, Кино “Это не любовь” ja The Cranberries “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?”.

Kodumaise muusika rahva lemmikud ja kindlad klassikud on kahtlemata juba paljude suvekogudes, ent väärivad siiski mainimist, et need ei ununeks.

Eesti muusika: Sõpruse Puiestee “Mustale merele”, Vennaskond “Priima”, Jaak Joala “Minu elu”, RUJA “Esimene”, Genialistid “Genialistid”, “Genialistid olid siin” ja “Gentel dentel”, Kosmikud “Ei roosid”, “Kuidas tuli pimedus”, Vaiko Eplik “Nelgid”, “Nõgesed”, Mari Pokinen “22” ja Johansonid “Külm”.

Kui ma avastasin Nick Drake’i ning tema muusika, sattusin folkmuusika nõiaringi. Folkmuusika on paberil kirjas kui traditsiooniliste viiside elustamine; kui rääkida 20. sajandi algusest, siis vastab see tõele, kuid aja möödudes pöördus folk roki poole ning sellega sündis midagi täiesti uut.

Folkmuusika soovitused: Nick Drake “Pink Moon” ja “Bryter Layter”, Mazzy Star “She Hangs Brightly”, Adrianne Lenker “Songs”, Jeff Buckley “Grace”, Bob Dylan “Blonde on Blonde” ja “The Freewheelin’ Bob Dylan”, Leonard Cohen “Songs of Leonard Cohen”, Tim Buckley “Happy Sad” ja “Sefronia”.

Alternative ehk indie on üks roki alaliik, mis sai alguse 1970ndatel ning on minu hinnangul üks lahedamaid žanreid üldse. Indie’l on väga hägusad piirid ning muusika saab olla seinast seina, mispärast kuulub see lemmikute hulka.Mõned soovitused: American Football “American Football” ja “American Football (LP2)”, kogu Big Thief diskograafia, Everyone Asked About You “Paper Airplanes, Paper Hearts”, Hum “You’d Prefer an Astronaut”, Fishmans “98.12.28 Otokotachi no Wakare”, Kitty Craft “Beats and Breaks from the Flower Batch”, Blur “Blur: The Best Of”, Oasis “Stop the Clocks”, Cocteau Twins “Heaven or Las Vegas” ja Stereolab “Dots and Loops”.