Eestis tegutseb kokku üle viieteistkümne Toidupanga harukontori, mille kaudu saab toiduabi igal nädalal kokku umbes 9000 inimest üle Eesti. Statistikaameti andmetel elas 2017. aastal suhtelises vaesuses 22,6% Eesti elanikkonnast ehk 294 812 inimest ja absoluutses vaesuses 3,4% Eesti elanikkonnast ehk 44 400 inimest. Sellal kui paljudel inimestel on raskusi endale toidu hankimisega jääb kaubanduses ja tootmises igapäevaselt üle suur hulk väärtuslikku toitu. Eestis visatakse ära igal aastal 99 800 tonni toidukraami, millest 47 180 tonni on veel söömiskõlbulik. See tähendab, et igapäevaselt läheb äraviskamisele 130 000 kilo toitu, mida võib võrrelda neljateistkümne prügiautotäie söödava toiduga. 

Just seepärast on Eesti ühiskonnas äärmiselt oluline roll täita Toidupangal. Toetudes vabatahtlike panusele, võetakse kaubandusest ja tootmisest peagi realiseerimistähtaja ületavad tooted, komplekteeritakse need spetsiaalsetesse toidukastidesse ja jagatakse seejärel sotsiaalametist saadud nimekirjade alusel laiali enim puudust kannatavatele inimestele ja peredele. Toidupank viib toidu sealt, kus on ülejääk, sinna, kus on sellest puudus, et võidelda vaesuse vastu ja vähendada toidu raiskamist.

Toidupanga poole oodatakse abipalvega pöörduma kõiki kriisiolukorras olevaid inimesi. Kelleltki abi saamine pole häbiasi! Meil kõigil on elus raskeid perioode ja kelleltki abi palumine ei ole mitte alla andmine, vaid siiras soov aidata iseennast ja oma lähedasi. Kunagi ei tohiks karta abi küsida või oma muredest rääkida, sest nagu Toidupanga tegevus näitab, on maailmas küllaga inimesi, kes on valmis aitama.

Peamiselt püüab Toidupank aidata väikeste lastega ja/või paljulapselisi allpool toimetulekupiiri elavaid peresid. Siiski tuleks meeles pidada, et Toidupanga abi on lühiajaline ning sellest ei saa igaveseks sõltuma jääda. 

Abivajajad saavad küll kord nädalas toidukasti, kuid ohtralt head ja paremat sealt ei leia. Seepärast on  iga väike annetus oluline! Suurematesse poodidesse üle Eesti on paigaldatud annetuskaste, kuhu on lihtne külastajatel oma panus jätta. Kõige paremini saab toetada ettevõtet annetades kauasäilivaid tooteid – kuivained, konserve, purgisuppe, toiduõli jne.

Toidupangas on kõigil käed-jalad pidevalt tööd täis ning seetõttu on asutusse abikäsi alati juurde tarvis. Peamiselt saavad vabatahtlikud olla abiks toidu kogumisel, toidupakkide komplekteerimisel, ladustamisel ja toidu väljastamisel. Vabatahtlikuna saab end kirja panna, võttes ühendust otse Toidupangaga.

Samuti on võimalus panustada Toidupanka rahaliselt läbi rakenduse mTasku, kus seda saab teha mugavalt, ilma telefoni juurest lahkumata.

Anna ka sina oma panus abivajajate kõhtude täitmisel ning aita astuda sammuke ühiskonna paremaks muutmisele lähemale!

Artikli kirjutas Sigrid Suppi