Alanud on novembrikuu, mis tähendab, et kätte on jõudnud parim aeg, millal kinno minna! Tulemas on iga-aastane Pimedate Ööde Filmifestival ja selle alla kuuluv laste- ja noortefilmide festival Just Film. Mõlemad kestavad 15. novembrist kuni 1. detsembrini.

PÖFF sai alguse 1997. aastal ning tänaseks on tegemist ainsa Põhja-Euroopa A-klassi filmifestivaliga. A-klassi sertifikaat on maailmas vaid 15 filmifestivalil. (Peale PÖFFI kuuluvad tiitliomanike hulka ka näiteks Cannes’i, Veneetsia ja Berliini filmifestival.) Selleaastasest PÖFFi programmist leiab üle 250 mängufilmi ja üle 300 lühi- ja animafilmi.

2001. aastal loodi PÖFFI spetsiaalselt laste- ja noortefilmidele keskenduv alafestival Just Film. Tänaseks on saanud Just Filmist üks suurima publikuarvuga laste- ja noorteüritusi ning igal aastal külastab Just Filmi ligi 18 000 filmihuvilist.

Siit leiate tulevaks filmifestivaliks 4 filmisoovitust:

Tormipoiss

Nooremale kooliastmele soovitan koguperefilmi “Tormipoiss”. Film põhineb Austraalia best-selleril ja räägib uskumatult südamliku loo ühe vanahärra lapsepõlve-mälestustest. See on lugu poisist, kes kasvatab kolme pelikani. Ennekuulmatud seiklused võivad kinolinal alata! 

Film on toodetud Austraalias, linastub inglise keeles koos eesti- ja venekeelsete subtiitritega ning kestab 99 minutit.

Vaata treilerit: https://youtu.be/6cBOvn18yeQ 

Osta pilet: https://www.justfilm.ee/movie/tormipoiss/

Cleo

Järgnev film on sobilik vanemale kooliastmele. Film räägib loo tüdrukust nimega Cleo, kelle vanemad hukkusid autoõnnetuses. Raskes õnnetuses jäi imekombel ellu vaid tüdruk ise. Cleo elab koos oma väikevenna ja vanaemaga ning tal on kirg klassikalise muusika ja klaverimängu vastu. Ühel ööl koos oma sõbrannaga järjekordselt linnas pidutsedes kohtub ta salapärase endast vanema mehega. Sellest algab tema rännak tragöödiast taastumiseni.

Film on toodetud Belgias, linastub hollandi keeles koos eestikeelsete subtiitritega ning kestab 105 minutit.

Vaata treilerit: https://youtu.be/qdzwqSFhxqQ 

Osta pilet: https://www.justfilm.ee/movie/cleo/

Sihitu

See film on mõeldud kõigile spordisõpradele. “Sihitu” räägib loo kolmest ekstreemsportlasest, kes vallutavad lumelauatades mägesid. Bryan Iguchi, Jeremy Jones ja Travis Rice on oma ala legendid ja liigutavad inimvõimete piire. Meeste ohtlik katsumus on kaasahaarav ja köidab ilmselt ka nende meeli, kes suured ekstreemspordihuvilised pole.

Film linastub DOC@Just programmis, on toodetud USAs, linastub inglise keeles ning kestab 90 minutit.

Vaata treilerit: https://youtu.be/6PDiQL1-XpU 

Osta pilet: https://www.justfilm.ee/movie/sihitu/

Inimloomus

Film kõigile teadushuvilistele. CRISPRi avastamine ja selle tehnoloogia on avanud ukse geenide ümberkirjutamiseks, haiguste ravimiseks ja beebide disainimiseks. See avastus aga tõstatab mitmed eetikaküsimused. Dokumentaalis võtavad sõna nii teadlased, kes CRISPRi avastasid, perekonnad, keda see mõjutab ja bioenergeetikud, kes selle tehnoloogia piire katsetavad.

Film linastub Teadus360 programmis, on toodetud USAs, linastub inglise keeles koos eestikeelsete subtiitritega ning kestab 107 minutit.

Vaata treilerit: https://youtu.be/cC1rLzlbgkg 

Osta pilet: https://www.justfilm.ee/movie/inimloomus/

PS! Kui nende filmisoovituste seast midagi enda jaoks ei leidnud, saad tutvuda filmiprogrammidega nendel linkidel:

Just Filmi programm: https://www.justfilm.ee/a-z/

PÖFFi programm: https://poff.ee/filmid/

Tänavu kuuluvad Just Filmi žüriisse lausa kaks meie kooli õpilast! Joonas Väli 9.c klassist ja Maili Kukke G1RO klassist. Edu!

Põnevaid filmielamusi!

Artikli pani kokku Anna Kristina Pihlakas, G2 RO

Kasutatud pildid:

https://www.abc.net.au/news/image/10123076-4×3-940×705.jpg
https://images.filmfestival.be/image/filmfest/960-650/19-2161_cover.jpg
https://poff.ee/2019WP/wp-content/uploads/kodulehe_baasi/F_6_Roadless.jpg
https://85j2vhd5w7-flywheel.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/HNcas9.jpg